top of page

KO JE ONA TVRDA GLAVA ŠTO DO PODNE UVEK SPAVA...



Zoran Simjanović

Zoran Simjanović je bio srpski kompozitor za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Rođen je 1946. godine. Tokom šezdesetih je svirao u muzičkim sastavima „Siluete“ i „Elipse“. Karijeru komponovanja je započeo 1975. godine. Osvojio je mnogobrojne nagrade : nagrada Darko Kraljić 2018, nagrada za životno delo 2007, nagrada za film „Sjaj u očima“ u Monte Karlu, nagrada grada Beograda, nagrada na festivalu „Sunčane skale“ 2000 - te godine za muziku za film „Bure baruta“…


Umro je 11. aprila 2021. godine od posledica korona virusa.


Zoran SImjanović je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora na ovim prostorima - napravio je muziku za više od 60 filmova, za 50 serija, 600 spotova, 300 sati televizijske muzike.


Komponovao je muziku za filmove i serije Grlom u jagode, Specijalno vaspitanje, Miris poljskog cveća, Boško Buha, Nacionalna klasa, Petrijin venac, Majstori majstori, Sjećaš li se Doli Bel, Maratonci trče počasni krug, Balkan ekspres, Otac na službenom putu, Variola vera, Bal na vodi, Žikina dinastija, Lepota poroka, Već viđeno, Lager Niš, Sabirni centar, Virdžina, Tango argentino, Tito i ja, Kaži zašto me ostavi, Bure baruta, Balkanska braća, Falsifikator, Tajna vinove loze... Zanimljivo je da je komponovao špicu za Dnevnik RTS-a.
















Anđela Milojković





bottom of page