top of page

KOSA - deo kulture, deo muzičke istorije

Updated: Nov 13, 2021


Kosa je film iz 1979. godine zasnovan na istoimenom brodvejskom mjuziklu iz 1968. godine. Ovo ostvarenje višestruko nagrađivanog režisera Miloša Formana predstavlja prikaz konflikta koji je postojao u SAD usled rata u Vijetnamu. Film na satiričan način predstavlja konzervativne principe funkcionisanja američkog društva i američke porodice.


U periodu svog nastanka, film je naišao na odlične kritike. Čak i danas film nailazi na pozitivne reakcije gledalaca. Film je učinio priču zabavnijom, dao je glumcima prostora da na najbolji način dočaraju svoje likove.


Scenaristi originalnog mjuzikla Kosa bili su Gerome Ragni, američki glumac, pevač i kompozitor, i James Rado, američki glumac, pisac i kompozitor. Oni su napisali tekstove svih pesama mjuzikla. Kompozitor kompletne muzike mjuzikla je Galt MacDermot kanadsko-američki kompozitor i pijanista. Scenario za film je prilagodio scenarista Michael Weller. Režiser je Miloš Forman. Pevačke numere u filmu izvode sami glumci John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden, Dorsey Wright, Don Dacus, Cheryl Barnes, Melba Moore, Ronnie Dyson...


Miloš Forman

Miloš Forman je mjuzikl Kosa gledao na premijeri 1967. godine. Već tada je poželeo da ovu priču prenese na ekran, ali dobijanja dozvola za to nastanak filma se odužio sve do 1979. godine. Sve vreme nije prestao sa slušanjem ploče sa numerama iz mjuzikla pa su sve ideje koje je imao sa ovom pričom sazrele do trenutka izdavanja filma.


U muzičkom smislu film donosi pojedine razlike u odnosu na mjuzikl. U filmu su izostavljene pesme The Bed, Dead End i Oh Great God of Power koje su u postajale u mjuziklu. Nekoliko stihova iz pesme Manchester, England i deo pesme Walking in Space su u filmu uklonjene. Golt MekDermot je napisao novu pesmu za film, Somebody to Love. Još jedna od promena koje se pojavljuju u filmu jeste da je muzička podloga obogaćena većim brojem instrumenata.


Uobičajen broj pesama brodvejskih mjzikala bio je oko 10, dok je mjuzikl Kosa imao preko 30.


Pesma Aquarius nalazi se na listi 100 najboljih američkih filmskih pesama Američkog filmskog instituta. Na toj listi nalaze se pesme iz filmova nastalih u poslednjih 100 godina koje su okarakterisane kao najbolje i nezaboravne numere i koje su imale veliki kulturološki uticaj u doba kada su filmovi snimani.


Mjuzikl i film Kosa je dobio dobre kritike i nagrade na filmskim festivalima.


Milica Dinić, Stefan Gagić





Galt MacDermot

Galt MacDermot (Golt MekDermot) bio je kanadsko-američki kompozitor, pijanista. Rođen je 1928. godine u Kanadi, a umro je 2018. godine u Americi.


Najveći uspeh je postigao pišuću muziku za mjuzikle. Najuspešniji mjuzikli su mu Hair (1967), za čiji album je osvojio Grammi nagradu, i Two Gentelmen of Verona (1971). Dobio je nagradu Gremi i za pesmu Afrički Valcer 1960. godine.


MacDermot je takođe komponovao muziku za film, džez i funk albume i klasičnu muziku. Zanimljivo je da se tokom posledenje decenije za njegova dela interesuju hip-hop muzičari.


Jovana Simić





Filozofija mira, ljubavi i otpora prema nasilju

Radnja filma smeštena je u 60-te godine 20. veka kada Klod Huper Bukovski iz Oklahome dolazi u Njujork, malo pre svog pridruživanja američkoj vojsci, a onda i odlaska u Vijetnamski rat. U jednom parku nailazi na grupu hipika. Uhvativši galopirajućeg konja, Klod pokazuje svoje jahačke sposobnosti grupi hipika, ali i lepoj devojci iz visokog društva Šili.


Jedno jutro Klod slučajno nalazi isečak papira i prepoznaje misterioznu devojku iz parka koja mu se dopala. Tada saznaje da se u njenoj porodičnoj kući organizuje zabava. Čitava grupa odlučuje da bez ikakvog poziva uđe na raskošnu zabavu bogatih Šilinih roditelja. Usled nedoličnog ponašanja, članovi grupe bivaju uhapšeni.


Nakon plaćanja kaucije grupa hipika sa Klodom nastavlja da proživljava avanture u Njujorku, u skladu sa hipicima svojstvenom načinu života. Klodov odlazak se bližio.


Nakon što je Klod pisao Šili pisma iz vojnog kampa, ona odlučuje da potraži Bergera i ostalu družinu. Zajedno odlučuju da posete Kloda. Ulazak u kamp je bio nemoguć, ali oni pribegavaju lukavstvu. Naime, Berger je našao načina da se preruši i uđe u kamp. Tamo uspeva da pronađe Kloda i menja se sa njim. Klod se tako iskrade iz kampa i provede vreme sa svojim prijateljima i Šilom, pre nego što konačno ode u Vijetnam.



Za to vreme, baraka u kojoj je Klod smešten sledeća je na redu za mobilizaciju, ukrcavanje u avion i odlazak u Vijetnam. Berger koji se tamo našao umesto Kloda ukrcava se u avion.


Poslednja scena filma prikazuje Bergerov grob okružen prijateljima, samo nekoliko meseci nakon njegovog odlaska u Vijetnam. Scena je praćena pesmom Let the Sunshine In.


Aleksa Stambolić



bottom of page